H1 Nedir? H1 Etiketi Nasıl Oluşturulur?
Google’ın siteleri tararken en önem verdiği unsurlar arasında H1, H2 gibi H etiketleri vardır. Bu yazımızda “H1 etiketi nedir, H2 etiketi nedir ve H etiketleri ne işe yarar, kullanırken nelere dikkat edilmelidir” gibi konuları ele alacağız. “Heading Tags” yani “Başlık Etiketleri” Google botları tarafından içeriklerin taranmasına ve önem sırasının anlaşılmasına yardımcı olur. H etiketleri, yalnızca arama motoru botları tarafından değil kullanıcı deneyimi açısından da değerli görülmektedir. H etiketleri hiyerarşik bir yapının parçası oldukları için birlikte kullanılmalıdır. H1 etiketi verilen başlık, sayfanın başında bulunan, en belirgin ve konuyu özetleyen ana başlıktır. Önem sırasına göre ardından H2 ve h3 gelmektedir. Sıralama doğru kullanılmazsa, sayfa içerisinde kötü bir görüntü ortaya çıkar. Başlıklarınızı belirten bu HTML etiketlerinde; H1 (ana başlık) – H6 (en alt başlık) şeklinde bir sıralama izlenir. <H1> HTML etiketi, bir sayfada görünen ilk başlık etiketidir. Bir sayfanın veya içeriğin en önemli ana başlığı için kullanılır. HTML kodunda görüntülendiğinde, H1 değeri <h1></h1> etiketleri içine alınmaktadır. Daha detaylı ve açıklayıcı şekilde anlatacak olursak;
HTML: Hiper metin işaretleme dilidir. Çoğu web sitesi, web sayfaları oluşturmak için bu dili kullanmaktadır.
Etiket: Bir HTML etiketi, web tarayıcınıza içeriği nasıl görüntüleyeceğini söyleyen bir kod parçacığıdır.
Başlık: HTML’nin altı farklı başlık etiketi vardır: H1, H2, H3, H4, H5 ve H6. H1 başlığı en önemli etiket olarak kabul edilirken H6 en az öneme sahip etiket olarak nitelendirilir. Etiketler genellikle en önemli başlıktan en az önemliye doğru sıralanır.

H1 Etiketi Nedir, Ne İşe Yarar?
- H1 etiketi; sayfanın en başında yer alır. Arama motoru botlarına ve kullanıcılara sayfanın ne ile ilgili olduğu konusunda bilgi verir.
- H etiketlerinin tamamı yazdığınız metnin ya da bir web sayfasının daha iyi anlaşılabilmesini sağlar. Etiketler sayesinde Google botları içeriklerinizi önem sırasına göre tarar.
- HTML’de bir H1 oluşturmak isterseniz, aşağıdaki gibi yapılandırabilirsiniz:
<h1> Benim Adım Başlık Bir! </h1>
- H1 etiketi site içi SEO çalışmaları için gerekli olmanın yanında kullanıcıların sayfanızı daha iyi anlamasını sağlayan önemli bir etikettir.
- Google, kendi yayınladığı makalesi; Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Başlangıç Kılavuzu’nda H etiketlerinin ne kadar değerli olduğunu detaylı bir şekilde açıklar.
- H1, sayfanızda neden bahsettiğiniz, kullanıcılara özetle hangi bilgiyi sunacağınız, Google botlarının başlıklarınızı ve ana konunuzu nasıl ayırt edeceğini belirleyen önemli bir unsurdur.

H1 Etiketi ile Sayfa Başlığı Etiketi Arasında Ne Fark Vardır?
H1-H6 arası başlık etiketleri ile sayfa başlık etiketi yani <title></title> birbiri ile çok karıştırılır. İkisi arasındaki farklılıklar şu şekildedir:
- Sayfa başlığı etiketi <title></title> SERP adı verilen arama motoru sonuç sayfalarında gösterilir.
- Sayfa başlığı etiketi <title></title> bir sayfada görsel olarak gösterilmez. Fakat <header></header> alanının önemli bir parçasıdır ve tarayıcı başlığında da gösterilir.
- Herhangi bir sayfanın <title> etiketini görmek için sayfa kaynağını inceleyebilirsiniz: bunun için sayfa üzerinde mouse’unuz ile sağ click yapın ve sayfa kaynağını görüntüle ibaresini seçin. CTRL + F tuşlarına bastığınızda tarayıcı penceresinin sağ üst köşesinde küçük bir arama çubuğu çıkacak. Bu kısma “title” yazın ve aratın.
- <H1> etiketi ise, kullanıcıların sayfa içerisinde gezinirken görebilecekleri etikettir.
- H1, arama motoru botlarına ve ziyaretçilere sayfa içeriğinin ne hakkında olduğu konusunda sinyal vermektedir.
H1 Etiketi SEO İçin Neden Önemlidir?
- Arama motorlarının tarama yaparken en zorlandığı konulardan biri; web sitelerin içerisindeki sayfaların ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışmaktır.
- Arama motoru örümceklerinin web sitenizi daha kolay tarayabilmesi ve ilgili sayfanızın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olmak için sayfa içerisine bazı ayırt edici unsurlar eklemelisiniz.
- h1, h2, h3, h4… etiketleri tam olarak bu nedenle kullanılmalıdır.
- İçeriğiniz taranırken arama motoru botları, sayfanızın H etiketlerine ve etiketlerin içerisindeki kelimelere dikkat eder. Bu cümleciklerin içerisinde hangi kelimeler var, hangi H etiketi kullanılmış gibi değerlendirmeleri yaptıktan sonra içeriğinizi hızlıca okuyarak arama motoru dizinine ekler.
- h1 etiketi içeriğinizin ana başlığı olarak kabul edilecektir. Bu nedenle bu başlığa içeriğiniz hakkında ipucu veren ana anahtar kelimenizi eklemenizi öneririz.
- H etiketlerinin kullanımı arama motoru botlarına yardım etmenin yanı sıra, kullanıcıların da içeriğinizi daha rahat okumasına yardımcı olacaktır. Kullanıcı deneyimine uygun olarak verilen H etiketleri doğru sıralamayla verildiğinde kullanıcının da içeriği daha kolay ayırt etmesini sağlar.
- Arama motoru, H etiketlerini olması gerektiği gibi kullanan web sitelerini kullanıcı deneyimine daha uygun bulduğu için sıralamalarını da daha hızlı şekilde yükseltecektir.
Bir Sayfada H1 Etiketi Kaç Tane Olmalıdır?
Bir sayfadaki H1 etiketi yalnızca 1 adet olmalıdır. H1 ana başlığınız olduğu için ana konuyu özetleyen tek ve en önemli başlıktır.

H1 Etiketi Nasıl Kullanılır, Dikkat Etmeniz Gerekenler
- SEO (Arama motoru optimizasyonu) açısından başarılı bir web siteye sahip olabilmek için H1 etiketini doğru kullandığınızdan emin olmalısınız.
- H1 başlık her sayfada 1 defa kullanılmalıdır.
- Diğer alt başlıklar (h2,h3,h4,h5,h6) birden fazla kez kullanılabilir.
- H1 etiketi bir başlıktır. Bu nedenle H1 etiketini kullanırken paragraf gibi kullanmayın. Uzun uzun cümleler yazmayın. Kısa, net ve içeriğinizi özetleyen ilgi çekici bir başlıkla tamamlayın.
- H1 etiketiniz konunuzu iyi bir şekilde yansıtmalıdır. Konuyla alakasız olan H1 başlıklar maalesef ki hem kullanıcıya aradığını vermez hem de arama motorları tarafından sevilmez.
- Arama motorları ilk başta kullanıcı deneyimine önem verdiği için H1 etiketleriniz kesinlikle kullanıcıya en ideal mesajı vermelidir.
- H1 oluştururken hedef anahtar kelimenizi kullanın.
- İçeriğinizde diğer H etiketlerini de kullanın.
- Sayfanın en başında H1 etiketine her zaman yer verin.
- Potansiyel kullanıcı sorgularına H1 başlığınızla cevap vermeyi unutmayın.
- İçeriğinizin hangi kelime ile arama motorlarında üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız başlık etiketleri kullanırken bu anahtar kelimeye yer verin.
- Hiyerarşik bir düzende ilerlemeniz kullanıcılar için daha uygun olacaktır.
- Web site içeriklerinizde aynı H1 başlıklarını kullanmayın. Her içerikte farklı özgün başlıklar üretmelisiniz.
Yukarıdaki kriterlere genel hatlarıyla uyduğunuzda içerikleriniz hem kullanıcıların deneyimine uygun olacak hem de Google’ın gözünde web siteniz değerli bir konuma yükselecektir. Bu düzende ilerledikçe içerikleriniz arama motorunda üst sıralarda görünmeye başlayacak ve organik trafiğiniz zaman içerisinde artacaktır. Yazımızı özetleyecek olursak, Google’ın bir sayfa yapısını anlamasını sağlayan unsurların başında Heading etiketleri gelmektedir. Dolayısıyla sayfa başlığınız ve H etiketleriniz doğru ve etkin şekilde kullanıldığında, Google tarafından kaliteli içeriklere sahip olan bir web sitesi olarak kabul edileceksiniz.
Watemark Dijital Pazarlama ekibi olarak, SEO (arama motoru optimizasyonu) hizmetimizle, kurulduğumuz günden bu yana, markaların hedefledikleri yüzlerce kelimede görünürlük sağladık. Bunun yanı sıra web sitelerine aldıkları trafiği organik yollarla kat kat artırdık. SEM (Arama motoru reklamcılığı), Web Tasarımı, Kurumsal Web Sitesi, İçerik Pazarlama gibi tüm dijital pazarlama hizmetlerimiz hakkında bizimle çalışmak için buraya tıklayarak hemen iletişime geçebilirsiniz. Hadi, birlikte dijital dünyadaki görünürlüğünüzü artırarak sınırların ötesine hizmetlerinizi ulaştıralım.